اختلال حرکت متناوب اندام در خواب چیست؟

اختلال حرکت متناوب اندام در خواب چیست؟

اختلال حرکت متناوب اندام

اختلال حرکت دوره ای اندام یک اختلال عصبی در طول خواب است. این اختلال شامل قسمت هایی از حرکات تکراری، معمولا در پاها است که حدود هر ۲۰ تا ۴۰ ثانیه رخ می دهند. این حرکات ممکن است لرزش های کوتاه عضلانی یا تکان های شدید باشد. به طوری که ممکن است کودک لگد بزند یا به سادگی پای کودک به سمت بالا خم شود. 

این حرکات به صورت خوشه ای رخ می دهند و از چند دقیقه تا چند ساعت طول می کشند. 

 

بیشتر کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال حرکات متناوب خواب، از این حرکات آگاه نیستند. با این حال، این اختلال می تواند منجربه برانگیختگی مختصر ولی مکرر در طول شب و متعاقب آن خواب آلودگی در طول روز بعد شود. 

کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال حرکت دوره ای اندام نیز اغلب سندرم پاهای بی قرار دارند. سندرم پاهای بی قرار یک اختلال با میل به حرکت پاها است که معمولا در زمان خواب و برخی اوقات که برای مدت طولانی پاها بی حرکت هستند، دیده می شود. این اختلال با احساس ناراحتی در پاها همراه است. حرکت پاها باعث می شود آن ها احساس بهتری داشته باشند. این کودکان اغلب مشکل قابل توجه ای برای به خواب رفتن دارند.

 

❓ چه چیزی باعث حرکات متناوب اندام می شود؟

حرکات دوره ای اندام ممکن است در سایر اعضای یک خانواده نیز دیده شود. اختلال حرکت دوره ای اندام اغلب با کمبود آهن بدن با/بدون کم خونی مرتبط است. برخی از کودکان مبتلا به یک بیماری مزمن مانند دیابت، کم خونی، سلول داسی شکل و بیماری کلیوی در معرض خطر ابتلا به اختلال حرکت دوره ای اندام هستند.

 

علائم اختلال حرکت متناوب اندام

بیشتر کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال حرکت دوره ای اندام هیچ علائمی را گزارش نمی کنند. با این حال، علائم ممکن است شامل هر یک از موارد زیر باشد:

۱) حرکات پا

والدین ممکن است ببینند که پای کودکشان به طور مکرر درحال حرکت است. در صورتیکه کودک یا نوجوان معمولا از این حرکات آگاه نیست.

 

۲) اختلال خواب و بی قراری

کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال حرکت دوره ای اندام اغلب به عنوان افراد بی قرار شناخته می شوند. این بی قراری به خاطر حرکات پا است که ممکن است در حین خواب شبانه کودک شما را بیدار کند. برخی از کودکان شب ها چندین بار از خواب بیدار می شوند. ضمن این که کودکان مبتلا به سندرم پاهای بی قرار و اختلال حرکت دوره ای اندام اغلب در به خواب رفتن نیز مشکل دارند.

 

۳) مشکلات روزانه

برخی از کودکان روز بعد به دلیل برانگیختگی های مکرر شبانه خواب آلود هستند. حتی برخی از کودکان ممکن است بیش فعال، تکانشی و تحریک پذیر شده و در تمرکز مشکل داشته باشند.

 

تشخیص اختلال حرکت متناوب اندام

برای آزمایش اختلال حرکت دوره ای اندام به مطالعه و بررسی خواب شبانه فرد در یک کلینیک تست خواب نیاز است. علاوه بر این در این کودکان ضمن اخذ سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی انجام خواهد شد. پزشک کودک شما ممکن است دستور انجام یک آزمایش خون برای بررسی آهن را هم تجویز کند.

 

درمان اختلال حرکت متناوب اندام

درمان اختلال حرکت دوره ای اندام می تواند شامل هر یک از موارد زیر باشد:

  • شیوه های خواب سالم

بسیار مهم است که کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال حرکت دوره ای اندام برنامه خواب منظم و خواب کافی داشته باشند.

 

  • درمان سندرم پاهای بی قرار

اگر علائم سندرم پاهای بی قرار نیز وجود داشته باشد، درمان سندرم پاهای بی قرار ممکن است اختلال خواب را بهبود بخشد.

 

  • پرهیز از کافئین

کافئین موجود در نوشابه، چای، قهوه و همچنین برخی داروها مانند اکسدرین می تواند علائم اختلال حرکت دوره ای اندام را بدتر کند.

 

  • درمان کمبود آهن

اگر آزمایش خون سطح پایین آهن بدن را نشان می دهد، پزشک شما معمولا مکمل آهن که شامل ویتامین C (جهت افزایش جذب آهن) نیز می شود، توصیه می کند. مقدار آهن موجود در این مکمل ها معمولا بیشتر از یک مولتی ویتامین معمولی است.

 

  • داروها

گاهی ممکن است درصورتی که خواب کودک شما بسیار آشفته باشد، مصرف دارو توصیه شود. انواع مختلفی از داروها وجود دارند که می توانند به شما کمک کنند. پزشک کودک شما می تواند این موارد را برای کودک تجویز کند.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *