مشکلات زمان خواب کودکان
مشکلات زمان خواب میتواند یکی از خستهکنندهترین بخشهای وظیفهی والدین باشد. وادار کردن کودک به خوابیدن یک مشکل رایج است که بسیاری از والدین آن را تجربه میکنند. بعضی از بچهها با اصرار و یا بهانه آوردن در برابر خوابیدن مقاومت میکنند، در حالیکه برخی دیگر در ابتدا به رختخواب میروند اما در آنجا نمیمانند.
مشکلات خواب میتوانند در هر سنی رخ دهند اما بین سنین ۳ تا ۶ سال شایعتر هستند.
راههای کمک به کودکان جهت رفتن به رختخواب
اول از همه، مهم است که بدانیم نمیتوان کودک را وادار به خوابیدن کرد. با این حال، میتوان به کودک خود کمک کرد تا رفتار زمان خواب خود را بهبود بخشد یا کمک کرد تا راحتتر و سریعتر به خواب برود. این کار نیز مانند بسیاری از مهارتهای دیگر که کودک شما باید یاد بگیرد، زمان میبرد. برای این کار انجام موارد زیر میتواند کمک کننده باشد:
-
به محدودیتهای زمان خواب پایبند باشید.
تعیین محدودیتها بخش مهمی از فرزندپروری است. کودکان اغلب کنترل شخصی زیادی ندارند. بنابراین آنها از ساختار محدودیتهایی که شما برای آنها تعیین کردهاید سود میبرند و به آنها کمک میکند تا خویشتنداری را یاد بگیرند. علاوه بر این، محدودیتها اضطراب را در کودکان کاهش میدهد.
باید این را بدانیم که تغییر رفتار همیشه دشوار است. بنابرین، خود را برای یک کار سخت آماده کنید. برای این کار اولین قدم این است که متقاعد شوید کودک شما باید رفتار زمان خواب خود را تغییر دهد و تنظیم و پایبندی به محدودیتهای زمان خواب تعیینشده به نفع همه و به خصوص کودک شما است.
کودک شما احتمالا از زمان خواب به همان شکلی که هست راضی است و بنابراین در ابتدا انگیزه کمی برای تغییر خواهد داشت. شما باید ثابت قدم و پایدار باشید.
-
قوانین جدید را به کودک خود توضیح دهید.
قبل از شروع برنامه جدید شبانه، در طول روز با کودک خود بنشینید، صحبت کنید و به او بگویید که چه انتظاری دارید. صحبتهای خود را بیشازحد طولانی یا کسل کننده نکنید و بیشازحد توضیح ندهید. ضمن اینکه از بحث درباره قوانین جدید خودداری کنید.
-
زمان خواب را تنظیم کنید.
یک زمان خواب منظم برای کمک به تنظیم ساعت درونی بدن کودک خود تعیین کنید. هنگامی که در مورد زمان خواب فرزندتان تصمیم گرفتید، در مورد آن ثابت قدم باشید. در تعیین زمان مناسب خواب مطمئن شوید که کودک شما قبل از خواب آماده خوابیدن است.
گاهی اوقات والدین به اشتباه براساس ساعت خواب و راحتی خود وقت خواب کودکانشان را تعیین میکنند.
-
زمان خواب را به آرامی و با گذر زمان تغییر دهید.
خواباندن کودکان در زمانی که خسته نیستند، احتمال درگیری در زمان خواب را افزایش میدهد. بنابراین، برای برخی از کودکان، بهتر است با تنظیم زمان خواب در زمانی که معمولا به خواب میروند، شروع کنید و به تدریج زمان خواب را به زمان زودتری جابجا کنید. مثلا اگر دوست دارید فرزندتان ساعت 8:30 شب به رختخواب برود، اما معمولا تا ساعت 10:30 شب به خواب نمیرود، ساعت 10:30 شب را به عنوان زمان خواب موقت خود انتخاب کنید. این کار باعث میشود کودک شما در مدت زمان کوتاهی به خواب برود. هنگامی که او به راحتی و به سرعت در زمان خواب موقت خود به خواب میرود، میتوانید هر چند روز یکبار ساعت خواب او را ۱۵ دقیقه زودتر شروع کنید.
برای انجام این کار صبور باشید. اگر زمان خواب را خیلی سریع به عقب برگردانید، ممکن است با مشکل به خواب نرفتن کودک خود مواجه شوید.
-
برنامه خواب منظمی داشته باشید.
یک برنامه خواب باید شامل فعالیتهای آرامشبخش و لذتبخش مانند حمامکردن و شنیدن داستانهای مناسب در زمان خواب باشد. از تحریک فعالیتهای پرانرژی مانند بازیکردن در بیرون از خانه، دویدن در اطراف یا تماشای برنامههای هیجان انگیز تلویزیونی یا ویدئو خودداری کنید. همچنین داشتن یک فعالیت مورد علاقه به عنوان آخرین بخش از برنامه خواب، به کودک شما کمک میکند تا برای خوابیدن آماده شود.
-
شکایات و اعتراضات را نادیده بگیرید.
شکایات و اعتراضات فرزندتان در مورد زمان خواب مانند خستهنشدن را نادیده بگیرید. بحث و گفتگو در مورد زمان خواب منجر به درگیری با کودک و در نتیجه حفظ مشکلات زمان خواب خواهدشد. با آرامش و خونسردی به کودک خود بگویید که وقت خواب است و به روال عادی خود ادامهدهید.
-
کودک خود را به تختخواب ببرید.
هنگامی که برنامه خواب کامل شد، کودک خود را به تختخواب ببرید و اتاق را ترک کنید. مهم است زمانیکه کودکتان بیدار است اتاق را ترک کنید، زیرا این کار به کودک شما کمک میکند تا به تنهایی به خواب برود.
-
به کودک خود یک “امتیاز زمان خواب” بدهید.
به کودک خود یک یا دو “امتیاز زمان خواب” بدهید که میتواند به سادگی کارتهای مشخصی باشد که تزیین شدهاند. کودک شما میتواند کارتی را برای درخواست خود وارد کند (به عنوان مثال، یک بغل دیگر، شنیدن یک داستان زیبا و ….) این سیستم ساده به کودکان این امکان را میدهد تا ضمن حفظ قوانین زمان خواب، درخواست معقولی داشتهباشند.
-
کودک خود را در اتاقش قفل نکنید.
قفل کردن در ممکن است برای کودک شما ترسناک باشد. هدف این است که به کودک خود یاد دهید در رختخواب بماند، نه اینکه او را تنبیه کرده یا بترسانید.
-
به کودک خود پاداش دهید.
کمی بعد از اینکه کودک شما صبح از خواب بیدار میشود، به او پاداش دهید که شب قبل چه کار خوبی انجامدادهاست. شوخی، تعریف و تمجید و خوردن صبحانه راههای خوبی برای پاداشدادن به کودک حتی برای پیشرفتهای کوچک هستند.
-
ثابت قدم باشید و تسلیم نشوید.
چند شب اول احتمالا بسیار چالش برانگیز خواهدبود. اما ثابت قدم باشید چراکه در چند هفته اول شاهد پیشرفتهای بزرگی خواهیدبود.
پاسخ به سوالات متداول
-
اگر کودک گریه میکند یا فریاد میزند باید چه کنیم؟
اگر کودک شما فریاد میزند یا شما را صدا میزند اما در تختش میماند، یکبار به او یادآوری کنید که وقت خواب است. اگر او همچنان ناراحت است، مراقب فرزندتان باشید. تا جایی که میتوانید منتظر بمانید. برای برخی از کودکان، چک کردن مکرر مفید است؛ برای برخی دیگر، چک کردن به ندرت بهتر عمل می کند. تا زمانی که کودکتان گریه میکند یا ناراحت است به بازگشت ادامه دهید. بازدیدها باید کوتاه (۱ دقیقه) و بدون تحریک باشند. در طول این بازدیدها وارد گفتگو نشوید. آرام به کودک خود بگویید که وقت خواب فرارسیده است.
هدف از بازگشت به اتاق این است که به کودک خود اطمینان دهید که هنوز حضور دارید و به خودتان اطمینان دهید که حال کودکتان خوب است.
-
اگر کودک از رختخواب یا از اتاقش بیرون آمد چه باید کرد؟
اگر کودک شما از رختخواب یا از اتاقش بیرون آمد، او را سریع و آرام به رختخواب برگردانید. برای برخی از کودکان، بازگرداندن آنها به رختخواب چندین بار جواب میدهد. اگر فرزندتان از تخت خواب بیرون آمد، او را در تخت خواب بگذارید و برای مدت کوتاهی (۱ دقیقه برای شروع) در را ببندید. بعد از زمان تعیین شده، در را باز کنید. اگر فرزندتان در رختخواب است، او را تحسین کنید و در را باز بگذارید. اما اگر مجدد بیرون آمده بود، او را در تختخواب بگذارید و دوباره در را ببندید اما این بار به مدت طولانیتر. این کار ادامهدهید و هر بار که کودکتان بیدار شد و از تخت خواب بیرون آمد، زمان بسته بودن در را چند دقیقه افزایش دهید.
بدون دیدگاه